Det´ dansk – det´ dejligt

Vi kender alle sammen citatet, og du ved sikkert også, hvor citatet stammer fra. Det er naturligvis fra Olsen-banden ser rødt. En ægte dansk klassiker ud over det sædvanlige. Ikke nok med, at filmen er en af de største danske biografsucceser nogensinde, så indeholder filmen også mange ikoniske scener. Indbruddet på Det Kongelige Teater kommer vi formentlig ikke uden om, og så er der Børges kæreste Fie, der konstant taber ting. Nok lige bortset fra flybilletten i slutningen af filmen, men hvad er dansk udover Olsen-banden? Det skulle lige være Lise Nørgaard og Kim Larsen, der begge desværre ikke er blandt os længere. Hvad der altid vil forblive, er den danske madkultur. Dansk madkultur er noget helt særligt, men hvad er det første, vi tænker på, når vi hører ordene dansk madkultur? Nogle vil sige stegt flæsk, andre vil sige juleand.

Gris og and – to af de mest traditionelle kødtyper på dansk jord

Stegt flæsk med persillesov. Langtidsstegt and med brunede kartofler og rødkål. Så kan scenen ikke sættes bedre, når det kommer til dansk madkultur. Den ene ret vandt afstemningen om Danmarks officielle nationalret, den anden ret spiser ca. 3 ud af 4 danske familier til juleaften. Mens and primært bliver spist til juleaften og Mortensaften i Danmark, er svinekød en meget populær spise i de danske hjem. Faktisk spiser en gennemsnitsdansker 57 kg svinekød om året. Det lyder som ufattelig meget, men når man tænker over det, eksisterer der utrolig mange variationer af svinekød, der alle er med til at få vores samlede forbrug så højt op. Bacon, svinekam, pølser, leverpostej, koteletter, spareribs, ribbensteg, rullepølse, og vi kunne blive ved, men hvad med svinemørbraden?  

Svinemørbrad i ovn – en undervurderet skikkelse 

Svinemørbrad kan nydes på mange forskellige måder. Man kan putte den i gryderetter, man kan vinkle bacon omkring den, den kan fyldes op med ost, og så kan man sætte den ind i ovnen. Det lyder måske kedeligt, men det er det ikke. Svinemørbrad i ovn omhandler nemlig et meget mørt stykke kød på dyret. Det er en muskel, som ikke bliver brugt særlig meget, og så har kødet et meget lavt fedtindhold. Start med at brune den i lidt smør, læg den dernæst på et ildfast fad i 20 minutter i ovnen – og vupti, så er der lækker aftensmad. Især hvis man samtidig vælger at servere flødekartofler eller ovnbagte rodfrugter til.  

Stegt andebryst – en sikker vinder på spisebordet

Andekød kendetegnes for dets høje indhold af protein og fedt, hvor især vinger og lår er fedtholdige. Brystkødet er ganske vist mindre fedtholdigt, men stadig en meget smagfuld udskæring med plads til både traditionelt og mere utraditionelt tilbehør. Stegt andebryst med hjemmelavet rødkål går man aldrig galt i byen med. Det samme gør sig gældende ved en waldorfsalat eller en grønkålssalat med granatæblekerner og mandler. Mulighederne er mange, hvilket netop gør and fantastisk. Næsten uanset, hvad du serverer til, er der garanti for, at det vil smage dejligt.

letzshoponline.dk
Content